Herbata „Promienie Słońca”

Herbata „Lodowy Czar”
9 września 2017

Jest to mieszanka skomponowana z myślą o "zaparzaniu" zimną wodą.

Herbaty Yunnan korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Czarne napary regulują procesy trawienne, mają działanie bakteriobójcze, a przy tym zapobiegają wydalaniu witaminy C z organizmu. Powodują lepsze ukrwienie i dotlenienie mózgu, czego efektem jest pobudzenie. Systematyczne picie powstrzyma tworzenie się kamicy żółciowej i moczowej. Zielona herbata kryje w sobie witaminy A, B, B2, C oraz wiele minerałów i makroelementów. Dzięki temu pomaga walczyć z wirusami i bakteriami. Zawarte w niej polifenole niszczą wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia.

Pu-Erh jest nazywana "zabójcą tłuszczu" ze względu na pobudzanie perystaltyki jelit i zwiększanie ilości wydzielanych soków trawiennych. Znajdują się w niej flawonoidy, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, pomagają usprawnić krążenie i zapobiegają miażdżycy. Ciekawostką jest, że wymienione herbaty pozytywnie wpływają również na stan naszych zębów, ponieważ zawierają fluor. Tak więc nie tylko smak, ale i cenne właściwości naparów z Yunnan są dla nas powodem do zdrowego uśmiechu.

Skórki pomarańczy poprawiają trawienie i przyspieszają metabolizm. Pomagają przy wzdęciach, zgadze, wymiotach i czkawce. Poprawiają apetyt i pomagają przy nudnościach.
Pomagają również rozpuścić flegmę, łagodzą kaszel i objawy astmy.
Mięta ma właściwości pobudzające czynność żołądka, wpływa również na poprawę apetytu. Wykazuje właściwości wiatropędne, pomagając też przy nadmiernych skurczach jelit. Łagodzi objawy chorób wątroby i dróg żółciowych. Z uwagi na uspokajające działanie pomaga pozbyć się migreny, drgawek nerwowych i nerwobóli, a oprócz tego wpływa na dobry sen - przeciwdziała bezsenności. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie - łagodzi bóle menstruacyjne.
Dzięki zawartości błonnika jabłka regulują pracę jelit, chroniąc przed zaparciami i innymi chorobami jelit, w tym przed rakiem jelita grubego. Ryzyko zachorowania na ten nowotwór mogą zmniejszyć także zawarte w nich flawonoidy.